Ga naar de inhoud

+32 472 63 63 59

info@ddk.be

Twijnstraat 17, 8000 Bruges

info@ddk.be

OVER ONS

Historie van Twijnstraat 13

Vergulde Fontein

Lang geleden, in de 10e eeuw, lag het gebied waar de Twijnstraat en de Ridderstraat elkaar kruisten op een verhoogde zandrug ten westen van de rivier de Reie, ten zuiden van 'Het Wijk', de bruisende haven die in verbinding stond met Langerei en de beroemde monding van het Zwin. Het was op deze strategische locatie dat een vroeg handelskwartier vorm begon te krijgen en de kiem legde voor wat uiteindelijk de bruisende stad Brugge zou worden.

Door de eeuwen heen bloeide Brugge op en veranderde het van een bescheiden nederzetting in een bruisend centrum van handel en cultuur. Rijke kooplieden, aangetrokken door de welvaart van de stad, kochten uitgestrekte landgoederen in deze ontluikende metropool. Schepen vol exotische goederen uit verre landen meerden aan in de Brugse havens en hun kostbare lading moest veilig worden opgeslagen voordat ze op de Markt werden verkocht.

Brugae Flandricarum urbium ornamenta, kopergravure, 1581
Discovery 14th century cellar Bruges

In de 14e eeuw werd onder de geplaveide straten van Brugge een wonder gebouwd - een kelder die bekend staat als de Vergulde Fontein. Deze ondergrondse kamer, afgeschermd van de hitte van de zon, bood de perfecte omstandigheden voor het opslaan van kostbare goederen zoals specerijen, voedsel, textiel en zeldzame schatten die door deze zeevarende schepen werden meegebracht.

Het duurde echter niet lang voordat Brugge nog meer bezoekers trok. In de 15e eeuw werd boven de oude Vergulde Fontein het gastenverblijf 'De Drie Koningen' gebouwd. Het doel was om een gastvrij toevluchtsoord te bieden aan kooplieden en schippers die de zee overstaken en rust zochten in de omhelzing van de stad.

De Drie Koningen, met zijn gotische architectuur en charmante binnenplaats, werd een toevluchtsoord voor vermoeide reizigers. Het gebouw was getuige van ontelbare verhalen van avonturiers uit verre landen, die hun verhalen deelden bij stevige maaltijden en warme vuren.

De naam van het pension, 'De Drie Koningen', riep een gevoel van verwondering en avontuur op. Gasten uit alle hoeken van de wereld verzamelden zich onder het dak, elk met hun eigen gebruiken en verhalen, net als de drie wijzen die naar Bethlehem reisden.

In de loop der jaren bleef De Drie Koningen een baken van gastvrijheid, een plek waar culturen zich vermengden en vriendschappen bloeiden. De geesten uit het verleden leken door de gewijde zalen te dwalen en fluisterden verhalen over vervlogen tijden.

Vandaag is de erfenis van De Drie Koningen een bewijs van de blijvende geest van Brugge. Het is niet zomaar een historisch gebouw, maar een levende verbinding met het rijke erfgoed van de stad, waar de echo's van oude kooplieden en reizigers nog steeds te horen zijn en waar de warmte van het welkom net zo constant blijft als de sterren aan de nachtelijke hemel. Het is een plek waar het verleden en het heden harmonieus in elkaar overgaan en reizigers een blik gunnen op de blijvende geest van Brugge en de betoverende verhalen van degenen die eeuwen geleden door de straten zwierven.